Press "Enter" to skip to content

Bjørnholt tilslører likestillingsdebatten

Dette tilsvaret på kronikken «Er menns problemer et likestillingsproblem», fra Margunn Bjørnholt, ble i utgangspunktet forsøkt publisert på Forskersonen.no.

Forskersonen.no er forskning.nos kanal for debatt og populærvitenskap. Forskning.no har en rekke eiere innenfor forskning og vitenskap, deriblant NKVTS, Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Margunn Bjørnholt, tidligere leder av Norsk kvinnesaksforening er ansatt hos NKVTS.

Tilsvaret under ble også tilsendt Margunn Bjørnholt for gjennomsyn før refusjon.

Mindre endringer er gjort i tilsvaret grunnet at forfatteren har andre verv enn da tilsvaret opprinnelig ble forfattet.

02. mai 2024

Bjørnholt tilslører likestillingsdebatten.

Margunn Bjørnholt har på Forskersonen.no et innlegg om likestillingsdebatten der hun forsøker å problematisere det økende fokuset på at også gutter og menn har likestillingsutfordringer.

Bjørnholt skriver: «Ved å fremstille menns problemer som et likestillingsproblem, konstrueres en falsk motsetning mellom fremgang for kvinners rettigheter og menns problemer.»

At Bjørnholt kommer med slike påstander uten å underbygge disse med noe som tilsier at det er noe annet enn hennes subjektive mening er problematisk, og et tilsvar som dette vil da også bli preget av dette faktum. Er det slik at vi skal ta Bjørnholt sine påstander som sannheter utelukkende i kraft av hennes stilling som forsker hos NKVTS?

For de som følger litt med i media på disse temaene fremstår derimot virkeligheten som svært annerledes. Senest av både likestillingsminister Lubna Jaffery og leder av Mannsutvalget Claus Jervell under pressekonferansen der Mannsutvalgets rapport ble overlevert til likestillingsministeren.

Hvem forsøker å konstruere hva?

Både Jaffery og Jervell presiserte og anerkjente at det fortsatt finnes likestillingsutfordringer for kvinner, at også menn har nytt godt av likestillingsutviklingen de siste tiår og at det IKKE er motsetninger mellom fremgang for kvinners rettigheter og menns problemer. Men samtidig har det i det ensidige fokuset på kvinners utfordringer oppstått en blindsone der menns utfordringer har blitt glemt.

Og som en som har jobbet for gutter, menn og fedres likestillingsutfordringer i mange år, så har heller ikke jeg problemer med å anerkjenne at det fortsatt gjenstår mange likestillingsutfordringer for kvinner, og at også menn nyter godt av den likestillingsutviklingen vi har hatt de siste tiårene. Kanskje spesielt på området innen familieliv.

For meg og de jeg har jobbet med har det vært en klar strategi på å fokusere på menns utfordringer uten å forsøke å sette dette opp mot kvinners, slik Bjørnholt velger å forsøke å “konstruere” en falsk oppfattelse av.

Det er også svært få av oss som ønsker oss tilbake til oldeforeldregenerasjonens kjønnsroller, selv om Bjørnholt tilsynelatende har dette bildet i hodet sitt.

Moderne menn trenger også likestilling.

De fleste av oss som kjemper for gutter, menn og fedres utfordringer kjemper for anerkjennelse av den moderne mannen. Han som tar ansvar hjemme, som er omsorgsperson for sine barn på lik linje med barnas mor.

Vi kjemper for gutter og jenter med typisk «gutteadferd» som sliter med å lykkes i et skolesystem så tilpasset jenter at om vi ikke gjør noe, så vil forskjellene bli større enn de var for 40-50 år siden, men denne gangen til kvinners fordel. Dette ser vi i høyere utdanning der forskjellene allerede større til kvinners fordel enn den var til menns fordel for over 40 år siden da likestillingsloven ble vedtatt.

Den gang var det 40 prosent kvinner som tok høyere utdanning mens andelen i dag er 60 prosent og raskt økende. Og før likestillingsloven ble vedtatt var nettopp dette et av momentene som ble løftet sterkest frem som et symbol på behovet for en likestillingslov som skulle fremme likestilling for kvinner. Mener Bjørnholt at det som var et betydelig likestillingsproblem for kvinner ikke lenger er et likestillingsproblem når situasjonen er snudd?

Bjørnholt skriver også om det økende politiske kjønnsgapet. Hun påstår, igjen uten at det underbygges på fakta, at det er fremstillingen av menns problemer som likestillingsproblemer som er årsaken. En lang rekke innlegg i media, som dette, dette og dette, viser at mange er uenige med Bjørnholt og mener det er det manglende fokuset på menns likestillingsutfordringer som bidrar til radikalisering av menn.

Mange, inkludert undertegnede, mener at marginalisering og kansellering av menns utfordringer i stor grad skaper rom for mennesker som Andrew Tate. Psykiater og forfatter Dag Furuholmen, som dessverre ikke lenger er blant oss, var en av de som hadde et sterkt engasjement for gode mannlige rollemodeller som motstykke til Andrew Tate. Og sammen med Guttorm Grundt har han skrevet et innlegg i Samtiden om dette. De skriver om unge gutter og menn føler at deres utfordringer ikke blir sett og anerkjent i samfunnet og søker alternative retninger og havner i verste fall hos sånne som Andrew Tate. I etterkant ble Furuholmen også intervjuet i Dagsavisen om samme tema.

Bjørnholt løfter også frem fraværet av forskning på menn og deres utfordringer. At hun ikke vil spekulere i årsakene til dette er forståelig da hun selv er en del av det forskningsmiljøet som har valgt å ikke fokusere på dette.

Når Bjørnholt skriver at mannsrettighetsgrupper har lykkes med å sette agendaen, så mener jeg det hører med til bildet at Bjørnholt selv har en bakgrunn som leder i Norsk Kvinnesaksforening og var en av de som var med å starte Norges kvinnelobby.

Bjørnholt en del av problemet.

Jeg har fått mange tilbakemeldinger på både dette og tidligere utspill fra Bjørnholt. Fra menn og kvinner som blir provosert og opprørt over det de oppfatter som forsøk på bagatellisering og kansellering av gutter og menns utfordringer, noe jeg frykter bidrar sterkt til den polariseringen og radikaliseringen vi ser blant stadig flere gutter og menn i dag, noe jeg frykter utspill av typen Bjørnholt og andre kommer med bidrar til.

Mannsutvalget, som jeg selv har hatt gleden av å være en del av, har, sammen med stadig flere, både politikere, byråkrater og andre, heldigvis en annen tilnærming. Vi mener det er tvingende nødvendig å ta gutter, menn og fedres likestillingsutfordringer på alvor for å hindre en polarisering i kjønnsdebatten.

Arne Børke
Styremedlem Balanse – Likestilling for gutter og menn
Medlem i Mannsutvalget

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *